Παλιές Σημειώσεις

…ψαχουλεύοντας κάποιες παλιές σημειώσεις που δε φανταζόμουν με τίποτα ότι ήταν δικές μου, βρήκα ένα κείμενο για την Αθήνα, γραμμένο όταν πήγαινα ακόμα σχολείο και, μην τα πολυλογώ, συγκινήθηκα. Ίσως γιατί δεν πρόκειται ακριβώς για ένα κείμενο για την Αθήνα αλλά για μια φωτογραφία της στιγμής από ένα εφηβάκι που ζει στην Αθήνα, λίγο πριν τα χρόνια της κρίσης. Αποφάσισα, λοιπόν, να το μοιραστώ μαζί σας εδώ:

Οι μνήμες ξεθωριάζουν. Οι στιγμές φεύγουν και δεν ξανάρχονται. Τα χρόνια που περάσανε είναι σαν να μην τα ‘ζησα ποτέ και άλλοτε με βαραίνουν τόσο που δεν ξέρω αν τ’ αντέχω. Άνθρωποι πάνε κι έρχονται και χάνονται. Ξεχνάμε ή οι μνήμες μας είναι αποτέλεσμα όσων θα θέλαμε να θυμόμαστε; Και όσα ζήσαμε, όντως τα ζήσαμε ή είναι αυτά που θα θέλαμε να ζήσουμε; Οι μνήμες είναι όσα φανταστήκαμε ότι μας έφεραν εδώ.

Ακούω συχνά να λένε πως τίποτα δεν αλλάζει. Γεννιέσαι και πεθαίνεις και όλα τα’ άλλα δεν έχουν σημασία. Εγώ λέω πως όλα τ’ άλλα είναι που δίνουν το νόημα. Αλλιώς, τι κι αν είμαστε , τι κι αν δεν είμαστε. Τι κι αν αγαπάμε, τι κι αν προσπαθούμε, τι κι αν δημιουργούμε.

Είναι μέρες τώρα που δε γράφω. Είναι μέρες τώρα που δε ζω. Ξυπνάω μηχανικά, αγαπάω μηχανικά, πονάω μηχανικά, γελάω μηχανικά, κλαίω μηχανικά. Αργοπεθαίνω μηχανικά. Είναι μέρες τώρα που δεν υπάρχω.

Ο κόσμος πάει κι έρχεται στους δρόμους. Τους βλέπω να τρέχουν κάθε μέρα για να προφτάσουν. Τι; Δεν ξέρω. Σε βάζουν να τους ακολουθείς. Έμαθα να τους ακολουθώ. Κι έμαθα να μην υπάρχω.

Πόσα χάνουμε, αλήθεια, κάθε μέρα επειδή απλά δεν έχουμε μάθει να παρατηρούμε γύρω μας. Σήμερα, σε μια πλατεία όλη η ομορφιά της πόλης εμφανίστηκε μπροστά μου. Σε μια πλατεία γεμάτη φθινοπωρινά φύλλα κι ένα όμορφο αεράκι που μύριζε χειμώνα όλα φαντάζανε αλλιώς. Είδα την πραγματικότητα. Όλα είναι όπως εμείς θέλουμε να τα βλέπουμε. Όπως εμείς μάθαμε να τα βλέπουμε. Όπως μας έμαθαν να τα βλέπουμε.

Creative Commons License


This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s